To those who think they are all that.


You are not that big screaming deal.
Like how Richard Feynman put it

"I, a universe of atoms, an atom in the universe." 

In other words, on a micro scale we are miracles. On a macro scale we are nothing. 
Get over yourself!

Sheesh.
 

HISB: Mother Teresa's Dark Secret


Did you know that Mother Teresa renounced her faith in God when she was alive? She actually revealed this dark secret of hers in her personal letters. These letters were  preserved against her wishes. (she actually requested for the letters to be destroyed) In the letters, it's very obvious easy to see that she desperately wanted to believe in God but she no longer could. I was wondering if she died in doubts.
"Where is my faith?" she wrote. "Even deep down… there is nothing but emptiness and darkness... If there be God — please forgive me."
"Such deep longing for God… Repulsed, empty, no faith, no love, no zeal," she said.
"What do I labor for?" she asked in one letter. "If there be no God, there can be no soul. If there be no soul then, Jesus, You also are not true."

Frankly speaking, I  found this quite surprising as I thought she did all the good things because of God. Nope. God wasn't her co-pilot. She did all the good things because she kept questioning God. Maybe that was her motivation after all. Like how somebody used to tell me "It's natural to doubt and to question, you only learn if you ask questions".

*shrugs* 

Source:  CBS NEWS
             Time 

HISB: L’appell du vide


Apabila berada di tempat yang sangat tinggi, lihat ke bawah, perasaan seperti mahu terjun datang menyinggah. Kaki merasa lemah. Pemandangan seperti kabur. Seakan-akan, aku rasa aku AKAN terjun. Padahal aku tahu, kalau aku terjun mestilah jawapannya mampos. Hahahaha. Pernah tak rasa macam ni? Aku? All the fucking time. Ketakutan bercampur dengan persoalan "What if".

Atau pun bila memegang pisau, kadang-kadang aku rasa pening juga tengok bilah pisau yang tajam. Dan selalu terbayang, "Omg kalau aku tertikam perut aku macam mana?" Hahahaha.

Dan manusia-manusia bijak pandai mempunyai nama untuk situasi sebegini. It's actually quite normal. *phew* (menarik nafas lega). Di dalam bahasa Perancis nya "L’appell du vide". Di dalam bahasa Inggerisnya ""The call of the void."

Apa itu "The call of the void" ? Apa maksudnya? Apa kaitan dengan perasaan mahu terjun dari tempat tinggi? "The call of the void" mewakili kebaikkan dan keburukan kita sebagai manusia - kecenderungan kita untuk melakukan sesuatu yang bertentangan dengan apa yang kita sepatut lakukan di dalam sesuatu situasi yang diberikan.

Ah kita manusia. Kadang-kadang kita suka kan cabaran kan? Suka kan perubahan. Sanggup mengambil risiko yang besar hanya untuk pulangan yang entah berbaloi atau tidak.

Jadi itulah aku rasa apabila berada di tempat tinggi, void aku pada ketika itu adalah, "Apa di bawah sana". Rasional aku menjerit-jerit "Hoi kau terjun kau mampos lah" tetapi tindak balas badan kita seolah-olah, terjun itu adalah satu dari pilihan. Dalam bahasa mudahnya, aku sebenarnya dipermain-mainkan oleh sistem saraf ku yang tersayang. Dan yeah, imaginasi yang melampau. Hahaha. Btw, aku tidak gayat. Jadi kalau nak ajak aku skydiving, bungee jumping, wall climbing dan apa-apa berkaitan dengan tempat tinggi, aku OK! =)

Sebenarnya aku rasa "L’appell du vide" ini boleh digunakan dalam apa jua situasi kehidupan. Contohnya? Mempercayai seseorang yang beberapa kali menyakitkan hati kita? Bila kita mengambil keputusan untuk berkahwin? Berjudi di Genting Highland? Hahahaha. Hey, umpama terjun dari puncak gunung apa. Kau tidak tahu apa di bawah itu, kau just terjun, dan mengharapkan bila kau di bawah sana, ada trampoline datang menyambut. =P

Kehidupan itu sendiri adalah perjudian. Perjudian yang berakhir dengan kematian.

Kalau fikir-fikir balik, mati itu sendiri adalah sebenarnya "the call of the void" kan?

HISB: Tak tanya pun tiga lima.



Saya mempunyai satu perangai budak-budak (ok saya tipu bukan satu, ada sepuluh rasanya). Bila saya ternampak satu email berbaur spam tetapi celah mana boleh masuk inbox, maka saya akan secara automatik reply yang berbaur kebudak-budakan juga. Sama lah dengan orang yang menghantar, konon hebat habis lah sebarkan benda tah hapa-hapa pergi personal email orang. Tak malu!

Dulu pernah sekali, ada seorang makhluk tah siapa tah hantar flyer Bank Rakyat dengan subjek "flyers" .Lepas tu ada attachment je, tiada apa penerangan. Kerana hari itu mood saya tidak berapa baik, saya pun hantar "Go fuck yourself". Sekali dia reply, masa itu dah terfikir "Fulamak bukan spam rupanya". Dia reply:
"Salam, maaf tersalah hantar..sepatutnya rozalizah! Tak elok kasar sgt bahasa.." Malangnya saya tidak rasa bersalah, saya hanya rasa lawak.

Haha. Ok entri random. Kbye.

HISB: Look into infinity


Back in the university, I loved to lie down on the grass and watch the stars with a couple of good friends. Well, the grass in the States is much much nicer than what we have here. Plus the weather is just nice and people there are not nosy. It feels like you are invisible. In a very good way I mean.

Shit, I miss being a minority. =( I don't want to be heard. I don't want to be seen. I just want to look at the stars and imagine that I'm looking into the past. Why? Well do you remember what we learned about the speed of light? The farther the star we are looking at, the longer the star's light to reach our eyes. And yes, distance of the stars is measured using in terms of how many years it takes light to travel. So if the nearest star is 4 light-years away, when we look at the same star, we don't see it as it is today, but as it was four years ago. Literally it's like looking into the past. Isn't that cool? It's like you are time traveling using your eyes!

With this knowledge you can try to impress somebody you really like by asking him/her " Hey I'm gonna time travel, wanna join?" "Time travel? How?" "Look up!" Hahaha. Lame, but it's kinda sweet. But if you date an airhead, please be ready to explain about the time travel part. Haha. So what are you waiting for? Look up above,at the shiny stars, into infinity, and shout to yourself "I'M TIME TRAVELING WITH MY EYES!!!" XD

HISB: Bandwagon Effect



Inilah kita panggil Bandwagon Effect, satu fenomena psikologikal di mana manusia melakukan sesuatu perkara kerana manusia lain melakukan perkara yang sama juga, tanpa mengambil kira apa asas kepercayaan mereka, yang selalunya akan mereka abaikan apabila terkena effect ini.

Dalam erti kata lain, kita, manusia, senang ditipu bukan? =)

Orang lain buat, kita pun buat.

Kalau di Facebook atau Twitter berkata-kata mengenai apa yang seleburiti memakai ketika ABPBH, kita pun apa lagi tidak mahu ketinggalan, sanggup lari ke ruang tamu, membuka TV, mahu tahu apa yang dikata-katakan oleh orang-orang itu. Haha. Kalau ketinggalan kereta api, tak apa, banyak liputan mengenai itu di blog-blog gossip yang sentiasanya panas dengan komen-komen ilmiah yang selalunya berkisarkan cantik buruk si pemakai. Semua informasi di hujung jari, pendek kata. Ini contoh sahaja ya. Tidak ada kena mengena dengan yang masih hidup atau sudah mati. =)

Bak kata Fynn Jamal, perkara ini linear dengan apa yang dilakukan oleh media.

Memberitahu kita apa yang mereka rasa kita perlu tahu, dan tidak memberitahu kita apa yang mereka rasa kita tidak perlu tahu.

"We are brainwashed" komen Fynn di video ini yang aku post beberapa hari lepas di facebook.

Hujah aku?

Selagi kita tahu kita mempunyai kuasa untuk bertanya mungkin kita tidak akan dicuci otak secara penuh. Tetapi kalau kita sendiri tidak tahu apa mahu bertanya atau takut untuk bertanya, pengakhirannya sudah pasti seperti dinyanyikan oleh Doris Day " Que sera sera. Whatever will be will be"

Jadi persoalannya sekarang; bandwagon mana aku nak naik ini?


Tepuk dada tanya lah minda. =D

Sumber: Wikipedia

HISB: Terhutang budi, tergadai apa?

Cubaan untuk bermadah di dalam Bahasa Melayu penuh.
Tidak menjadi lansung.



HISB: And the reason is you.


Which one is yours?
I think I'm a bit of both but surely the second one sounds kind of sad.
Wanting, hurting, learning.
=(
Whatever your reason is make sure you come out a better person,
and I think that is what matters.

Right?
Right?
Right?

Good luck!

HISB: Darkie

Hari ini saya belajar nama asal Darlie adalah Darkie.
Rupa-rupanya aku suka ubat gigi yang mempunyai unsur racism.


Oh my.

Dan aku akan tetap membelinya.
Kisah yang lalu tidak usah dikenang lagi.
Sebab aku suka Darlie dari Colgate.
Dan aku suka ubat gigi perasa Green Tea.

Sumber: Wikipedia

HISB: Panda si binatang degil.


Hari ini saya belajar, panda secara biologikalnya adalah karnivor, tetapi diet nya adalah sangat herbivor. Ye lah panda makan buluh je kut. Dan kerana buluh mempunyai kalori yang sedikit, panda kena makan lebih kurang 20-30 paun buluh setiap hari untuk mendapat cukup tenaga. Penat tu nak kunyah buluh je.

Patut lah panda ala-ala nampak pemalas. Macam buat muka sememeh sambil mengunyah buluh dan berfikir "Apakah tujuan aku dilahirkan di muka bumi ini?". Rupanya sebab kekurangan tenaga. Hendak dijadikan cerita, kerana bilangan mereka yang makin berkurangan, maka usaha pemuliharaan dijalankan secara intensif. Masalahnya, apabila panda diletakkan dalam kurungan, mereka tidak mempunyai nafsu seks yang bergelora. What? Tiada seks, tiada lah zuriat. Apa motif nak pulihara kaum kerabat kau. Dilaporkan, satu pasangan panda hanya mendapat satu anak setiap 2 tahun.

Kau tahu apa langkah-langkah diambil untuk menaikkan nafsu membuat zuriat mereka? Menayangkan video panda melakukan persetubuhan dan juga memberi viagra kepada panda jantan.HAHAHAHAH kan? Aku baru tahu, secute-cute panda rupanya mereka ini ada masalah something wrong somewhere jugak ek. Tah-tah mereka sendiri mahu menjadi pupus. Ye lah boleh makan daging, makan buluh. Dah nak pupus, tetapi tiada minat untuk bersetubuh. Panda si binatang degil!

Apakah ini? Dan ada juga kontroversi mengatakan, terdapat enviromental biologist mencadangkan agar biarkan panda pupus kerana kos untuk menanggung pemuliharaan mereka sangat mahal, malahan tidak berbaloi kerana perangai panda yang seperti tidak mahu berusaha untuk tidak memupuskan diri.

Bunyi macam lawak tapi pada waktu yang sama kesian. Panda adalah beruang yang comel. Tolong lah jangan pupus. Aku tak pernah tengok panda secara live depan mata. Jadi panda sila bersemangat untuk membiakkan diri! Agar peluang aku untuk melihat engkau secara dekat adalah lebih tinggi.

Sumber: Wikipedia

Panda "Porn" To Boost Mating Efforts at Thai Zoo

HISB: Talkboy Commercial

The original version


The twisted version



HISB: The Raccoon Story

So I skipped lunch today. Ah well that's what I always do most of the time. No biggie.
Usually, I kill my time by taking a nap or reading my favorite comic strips, Calvin & Hobbes.

So today I chose to read this one particular story about how Calvin & Hobbes found a near-died raccoon.
Let's call it "The Raccoon Story".
It's from March 1987 comic strip.
Man that story is so sad.
Sadder than Ombak Rindu.
So deep. So touching.

And it's only about a raccoon.


But it's sad.
Death is sad.

"I'm crying because out there he's gone. But he's not gone inside me"

Thanks Mr Watterson for making me feel like onions are everywhere. =(


HISB: Serangan Sakit Jantung & Aspirin



OK, sekiranya ditakdirkan anda berhadapan dengan saat-saat cemas di mana seseorang yang berdekatan dengan anda mengalami serangan sakit jantung. Benda pertama yang perlu dilakukan, baringkan si pesakit ke atas peha anda seperti gambar di bawah. Telefon talian kecemasan dengan kadar segera.



Sekiranya si pesakit masih dalam keadaan sedar dan diketahui tidak mempunyai alahan kepada aspirin, berikan aspirin kepada pesakit dan suruh dia mengunyah aspirin itu sampai habis.


Kenapa aspirin?

Seperti yang diketahui ramai (kalau kau tak tahu, maksudnya kau agak hipster, tidak mainstream, sila bangga), aspirin adalah sejenis blood thinner. Ya kerana sebab ini lah, aspirin berbanding paracetamol, kurang digemari sebagai alternatif untuk melegakan kesakitan minor seperti sakit kepala atau demam. Dan perlu difahami, serangan sakit jantung berlaku apabila darah beku menyekat saluran darah ke jantung. Jadi blood thinner seperti aspirin menyebabkan darah beku menjadi nipis, maka mengurangkan sekatan.

Kenapa kunyah bukan telan?

Apabila kita menguyah, cebisan-cebisan ubat akan diserap oleh saluran darah yang terdapat di dalam mulut. Ini sekaligus mempercepatkan keberkesanan aspirin. Sekiranya ditelan, aspirin perlu pergi ke perut dulu dan kemudian baru diserap.


Dan jangan lupa ya kawan-kawan, berdoa di dalam hati agar nyawa pesakit dipanjangkan.

Tamatlah cerita mengenai sakit jantung dan aspirin.
Sekian terima kasih.


HISB: Bebelan #1


Aku macam perasan.
Perangai aku kat facebook.
Cari satu benda yang best.
Yang sedang menjadi isu di facebook.
Buatkan dia menjadi isu besar-besaran.
Sangat poser.
Nak muntah.

Bukan sebab apa.

Aku bosan dalam facebook sebab:

Orang yang ada boobs mengancam, duduk tangkap gambar boobs dia tayang merata. Mengharapkan pujian "Awak cantik" padahal maksud tersirat "Boobs awak cantik, awak biasa je"


Orang yang kaki muzik pula, mewar-warkan kenapa muzik mereka lagi bagus dari muzik-muzik mainstream di luar sana. Bantu lah mereka dengan memberi mereka peluang, iaitu..sila like this link pleaseeeeeee. Hahaha. Kinda annoying, but I don't really give a fuck, I just like straight away if you ask me to. Sebab saya faham, saya pun pernah mempunyai band. Tapi ingat tahu, orang tidak mahu menyokong bukan kerana mereka tidak suka. Mereka tidak mahu mencuba. Mereka tidak rasa mereka perlu mencuba untuk suka sesuatu yang orang berusaha nak suruh mereka suka. Umpama menyanyangi seseorang lah, tidak boleh dipaksa kan kan kan? Entah, orang lain-lain, taste pun lain-lain nyah.

Orang yang ada baby, duduk tangkap gambar baby dia dalam pelbagai pose. To make it worse all babies do look the same. Aku macam confused jap bila tengok. Tapi takpe, aku suka tengok gambar babies dari gambar boobs. Gambar boobs menyiksa mata, sebab nanti jeles sebab kenapa boobs dia mengancam dari aku, gambar babies menyedapkan mata,memberi aku kesedaran "Hello Oja your biological clock is ticking away". Hahahaha.

Orang yang holier-than-thou, duduk mengshare segala video ceramah ustaz kegemaran mereka seakan-akan menenyeh kat muka kita "NAH KAU TU SALAH, APA USTAZ AKU CAKAP NI BETULLLL, SEMUA PASAL DIA BETUL SEBAB DIA USTAZ. BUWEKKKKS". Ini aku boleh tahan jugak, sedikit sebanyak membantu aku dalam mengingati agar tidak tersasar jauh.

Orang yang into polishit pulak, sikit-sikit Najib. Sikit-sikit Rosmah. Sikit-sikit Anwar. Sikit-sikit mansuhkan PTPN. Sikit-sikit fuck the police. Sikit-sikit jom buat demo. Fuck lah. Annoying sial.

Orang yang macam aku, hahahaha macam tak ada apa nak share. My private life is my private life. I don't even like posting pictures. Jarang lah. Kamera berhabuk. Jadi aku suka kumpul benda mengarut then share kat facebook, just for fun. Sebab aku rasa orang lain post benda-benda mereka pun just for fun lah kut.

Dan aku selalu buat perangai ini bila aku tiada kerja di ofis.
Konklusinya aku rasa aku kena tukar kerja lah.
Kerja yang kasi aku produktif lebih sikit.
Bukan aku tak suka kerja ni. Kerja memerlukan kbkk. Gaji pun OK.
Tapi, aku ada banyak masa nak fikir benda mengarut.
I don't like that.

Or maybe aku malas nak kerja. Hahahahahahaha.
Tetapi macam tiada option sebenarnya.
Seorang wanita single.
Ada otak.
Ada kudrat.

Apa lagi dia boleh buat?

Kerja lah!

Most of my single friends bila kena krisis macam ni, mereka selalunya "Aku rasa nak buat business".
Tapi bila ditanya "Business apa?" Jawapan standard "Tak tahu."
Bleargh.

That's the thing about adults.
They think they have life all figured out. (Beli rumah, invest sana, invest sini, bla bla bla)
But they actually don't.
Well, they are really good at pretending.

Trust me. =D

Maybe I should really start thinking outside the box. Really really outside the box.

Shit.
Where's my box exactly?

HISB: Tsundere

I was always told by friends that I'm a tsundere kind of girl.
So what's tsundere?
Believe me, I'm no expert when it comes to anime terms on describing girl's personality.


From wikipedia; the word Tsundere comes from the combination of Tsun-tsun; to turn away in disgust and Dere-dere; to become lovey dovey.

Haha yes a bit bipolar. =P

But the best Malay term I can relate with Tsundere is "jual mahal" or "mahu tapi malu". Hahaha.

As a fan of C&H nah I give you the best strip which I think portrays the word tsundere perfectly.


HISB: I Don't Know


I find this strip is somehow relevant to my everyday life. Like you know, you ask a question to someone and hoping for an answer, and what you get is a lousy excuse. What is wrong with "I don't know". " I don't have the answer". " I have no idea".

Fuck excuses.
Admitting you don't know is not a sign of weakness.
It means you are not God.

YOU ARE NOT GOD.

HISB: Void


Now come and tell me, how do you fill the void?
Maybe instead of filling it with something, we should embrace it?
As long as the hole is there, you will keep looking for the filler.
Isn't it a good thing, no?

HISB: Chris Crocker



Remember "Leave Me Britney Alone" video? The guy's name is Chris Crocker.



This is he as a she.


This is he as a he.


Yep life is unfair. Deal with it.
=D

HISB: Hi I'm Oja and I live on a dot.

The way I see this Carl Sagan's quote:

When you think you're big stuff, look again at the dot to get some perspective.

Losing. Winning. Whatever.

I'm still on the dot. A dot that I'm yet to understand what it's all about.

And there lies that dot in in an unimaginably massive universe.

Thank you Allah for letting me stay on your dot.

Thank you for the expanding universe.

All my problems are just nothing but only a speck of dust.

HambaMu ini terasa sangat kerdil.

HISB: The Saddest Bear of All


Pernah baca cerita pasal The Saddest Bear of All tak? Jika tak, click sini.
Baca dulu then baru baca apa saya tulis kat bawah. Heee =D




Dulu saya selalu ingat saya lah Eva,
orang yang saya suka adalah the Saddest Bear.

Sebenarnya dalam realiti.
Cerita dia macam M. Night Shymalan punya cerita.
Ada twist.
Saya lah the saddest bear itu, yang berpakaian seperti Eva.
Manakala Saddest bear itu hanya lah seekor beruang yang memang sejak azalinya muka sedih.

Saddest bear yang berpakaian seperti Eva mengharapkan dengan menggembirakan orang lain dia dapat merasa gembira juga.

Tetapi dia lupa, ada makhluk yang sebenarnya tak nak rasa gembira pun.
Dia mahu jadi sebegitu.
Mungkin sebab dia rasa selesa.

Mungkin itu comfort zone dia.

Si Saddest Bear berpakaian seperti Eva pulak ingat oh mungkin dia patut keluar dari comfort zone dia dengan berpakaian seperti Eva dan membuatkan Saddest Bear yang lain gembira.

Itu lah salah dia di situ.
Dia sebenarnya kena bertukar dari menjadi Saddest Bear ke Happiest Bear.
Then baru lah fikir nak menggembirakan orang lain.

Be happy in your own skin first.
Then you can think about others.

Sigh.
Kan bagus kalau semua benda ditulis adalah senang untuk dilakukan di dalam realiti.


*drops the Eva facade*

Hi nama saya Oja, sebenarnya saya lah the Saddest Bear itu.

Jeng jeng jeng.


Omg ni macam the saddest entry saya pernah tulis.
*nangis*

HISB: Judge Judy



Masa zaman-zaman belajar kat Uni dulu suka sangat tengok Judge Judy. Dulu aku memang kaki reality tv. Maury Show lah. The Jerry Springer Show lah. Program-program realiti kat MTV semua aku balun tengok. Kat dorm kitaorg dapat cable tv kut. Kau bayang duduk kat dorm, dia includekan Astro. Ha tak ke jakun Melayu kampung macam aku ni. Lagi pun best tengok cerita-cerita bangang ni sebab syiok tengok kebodohan sesetengah omputih. Boleh gelak dan rasa kita macam sedikit pintar. =D

Judge Judy ni satu program tv untuk kes-kes mahkamah yang berkaitan dengan claim duit secara kecil-kecilan. Kiranya kalau kau ada kena kes tipu-tipu duit yang tak lebih dari 5k ke berapa tah, boleh lah dibawa ke mahkamah Judge Judy untuk diselesaikan.

Awesome kan? Yang paling awesome, bila dijatuhkan hukuman, yang kena bayar bukan orang yang bersalah, produksi yang bayar. So yeah, orang yang bersalah tu just dapat malu lah. Duit dia tak hilang pun. Sebab tu kalau kau tengok video kat atas, yang didakwa tu boleh lagi sengih-sengih bila Judge Judy marah dia. Sebab bukan duit dia habis pun nanti. Dah lah dapat masuk TV, tak ke rasa glamer nyah? Boleh canang kat orang kampung!

Hish kalau dapat kat aku. Aku rasa macam nak baling kuali je kat muka sengih dia tu. Bangang. Orang bangang bila desperate memang sanggup menipu. Sigh. Menipu duit. Menipu hati (Ooops). Argh semua bangang.

Konklusinya di sini, jangan jadi bangang macam minah dalam video ni. Dah terbukti salah ada hati nak bela diri. Sheesh. And btw, Judge Judy pun tak professional ada ke kutuk orang terang-terang gitu. Tapi nak buat macam mana, dah kata "reality" tv, perlu insert drama. Dok gitu? =D

HISB: TMJ vs Caprice.


Nampak orang tweet banyak pasal Caprice and TMJ umpama ia adalah isu negara.

Hati kecil ku berkata:



Sebenarnya aku nak ada tujuan post gif ni. Hehehe. =D

/edit: Omg ramai pulak googled the title and found this entry. I'm sorry to disappoint u guys. But seriously find something really worth reading. Your brain cells need to be stimulated every hour, or else they will die and won't regenerate. (Nope really, but you get my point right?)

HISB: Miles per Hour




Ada orang share video random ni mengenai kebodohan isteri dia dalam meng-define mile/hour.
Oh man bini dia agak bodoh.
Tidak memahami konsep mile/hour yang sangat obvious.
Kalau kau memandu 80/miles per hour maksudnya dalam satu jam kau akan drive sebanyak 80 miles kan?
Tetapi logik bini dia, it depends on the car, tire and everything.

Haha bangang.
Lepas tu fikir balik, kenapa kau ambil dia jadi isteri eh kalau benda simple dia tak boleh faham.
Then I was like "maybe she gives a good bj"
Hahahaha.
Takda lah, sebab mendapat isteri yang tidak tahu/lembab takpe.
Jangan dapat isteri yang tidak mahu mengetahui apa-apa.

Tetapi mungkin bagi sesetengah lelaki kebodohan itu adalah cute.

Hi I'm Oja.
I'm cute.
So I'm stupid.
Now love me.

This entry is kinda random and meaningless.
I guess I woke up too early today.

Yep.

HISB: My life for the past few months.


You can't be smart all the time. There is Ying, there is Yang.
Like what Albert Einstein said:

"Two things are infinite: the universe and human stupidity; and I’m not sure about the universe".

I am amazed with myself. I'm not sure if it's a good thing or a bad thing.

The way I see it, it's like a wake up call.
Well if it's a wake up call, meaning I can still press the snooze button right?


*shrugs*

HISB: Last Meals


I rarely post pics but I find all of these pics to be very sad for some reason. :(





HISB: Shel Silverstein - Masks


I guess just be what you want without the mask, and someone will find you?
*shrugs*

HISB: Monkeysphere.



Monkeysphere adalah satu term sukasukaheyhey yang dicipta oleh David Wong dari cracked.com untuk menerangkan Nombor Dunbar.

Apa itu Nombor Dunbar?

Nombor Dunbar adalah had nombor secara teori kognitif yang dicadangkan oleh Robin Dunbar, seorang antropologis ; iaitu nombor yang menunjukkan dengan berapa banyak manusia yang kita boleh kekalkan hubungan sosial yang stabil di dalam kehidupan kita.Dalam erti kata lain, dalam hidup kau, berapa banyak orang yang kau consider sebagai "OK AKU KISAH PASAL ORANG NI".

Hendak dijadikan cerita si Dunbar yang cerdik pandai ini ingin mengetahui apa nombor tersebut untuk manusia. Jadi apa dia laku kan? Dia melakukan penyelidikan dia dengan menggunakan, kawan baik korang, monyet. Melalui penyelidikan dia, dia menganggarkan bilangan ideal untuk monyet dalam mencapai hubungan sosial yang stabil adalah 50. Dan daripada penyelidikan tersebut si Dunbar telah mendapati bahawa, semakin besar saiz otak monyet itu, semakin besar kumpulan sosial yang mereka bina.

Jadi berdasarkan nombor Dunbar yang didapati dari sekumpulan monyet itu, iaitu 50, dapat dianggarkan apa nombor Dunbar untuk manusia. Manusia kan kawan monyet. Otak manusia besar sikit. Jadi gandakan nombor itu. Maka, nombor Dunbar yang dianggarkan untuk manusia adalah 150.

Ini bermaksud di dalam kepala kita, manusia yang kita give a fuck adalah lebih kurang 150 orang. Dan ini lah dinamakan Monkeysphere. Di dalam Monkeysphere kita, hanya lebih kurang 150 orang kita benar-benar mahu mengambil tahu.

150? Banyak gila. Aku rasa nombor Dunbar aku 25 je kut. Haha. First sebab aku ni introvert, aku memilih sangat pasal orang yang aku nak ambil tahu. Kalau orang yang aku tak kisah, aku just buang. Macam hari tu Whitney Houston meninggal, aku tak give a fuck pun wei. Bermaksud, WH bukan berada dalam monkeysphere aku. Tetapi Michael Jackson mungkin ada, sebab bila MJ meninggal aku agak sedih. Kalau kira-kira memang sedikit gila kut orang yang aku care about. Memang aku tak ambil kisah lansung pasal Neelofa.(eh tiba-tiba) Serious shit. Hati kering much? Haha.

Jadi aku macam agak terkejut dengan anggaran nombor Dunbar untuk manusia ini. 150?

Dari penakulan mantik aku yang bangang ini, mungkin manusia yang mempunyai 150 orang untuk diambil tahu dalam monkeysphere dia adalah;

1. Orang yang suka ambil tahu gossip retis.
2. Orang yang suka ambil tahu apa Rosmah buat dengan duit dia.
3. Orang yang suka ambil tahu apa ahli politik kegemaran/dibenci buat.

Dalam erti kata lain; orang yang suka jaga tepi kain orang lain.

Mereka menjaga tepi kain orang kerana mereka kisah. Mereka kisah pasal retis ini memeluk lelaki itu. Mereka kisah pasal pemain bola itu berskandal dengan perempuan ini. Ye lah kalau fikir-fikir logik mesti lah si A dan si B dua individu berbeza. Dan mereka mempunyai monkeysphere yang berlainan. Dan bila si A dan si B bertemu, untuk mendapat keserasian, mesti kena membincangkan sesuatu atau seseorang. Apa benda yang kita have in common in kutuk-ing! RETIS! POLITICIANS!SELEBURITI!

DUH.

Jadi selepas ini bila aku nampak orang suka-suka mengutuk banyak orang secara sukasukaheyhey depan aku, aku akan cakap dengan orang tu dengan muka yang yakin "Fuyoo,kau punya monkeysphere mesti dah sampai limit 150 kan? Masih ada space lagi tak? "

Haha.

Ah well, sila baca lebih lanjut mengenai Monkeysphere di sini.

Menarik artikel itu. Aku suka!

Alright. Waktu makan tengah hari dah nak dekat habis. And here I am skipping lunch and writing about the damn MONKEYSPHERE. Monkeysphere macam best je nak kasi nama untuk band. Kbye.

Sumber: Wikipedia

HISB: The most stressful 9 minutes of my life




Wow now I don't have to waste my time every day looking for funny/wtf videos just to kill my brain cells.
There's a channel which does all the compiling in monthly basis.
Cool.

Be warned, by watching this video, you will go through such a roller coaster of emotions.
Hence the title of the entry.
One moment something cute or cool and then the next someone nearly paralyzing themselves.


Btw, my fav one is where the baby fell out of its stroller.


OK enjoy.

=)

HISB: Cinta 6000 Anak Tangga




50 tahun yang lalu, seorang lelaki berusia 19 tahun jatuh cinta dengan seorang janda berusia 29 tahun. Pada ketika itu, lelaki muda bercinta dengan perempuan tua adalah dianggap tidak bermoral di mata masyarakat. Er ok.Jadi kerana cinta yang sangat mendalam dan tidak mahu dicerca masyarakat. Mereka pun lari ke atas gunung dan tinggal di dalam gua. Bersusah-susah lah mereka selama 50 tahun.

Nak tahu apa yang hebatnya, sepanjang 50 tahun tu, tiap-tiap hari si suami mengukir tangga dari atas gunung itu agar senang si isteri menuruni gunung itu. Nak tahu berapa banyak anak tangga dia buat dengan tangan dia sendiri? 6000. Mereka hidup bahagia selama 50 tahun, dan sekitar tahun 2007, si suami meninggal dunia.

Di saat meratapi pemergian suami tersayang, si isteri berkata;

“You promised me you’ll take care of me, you’ll always be with me until the day I died, now you left before me, how am I going to live without you?”

Mengingatkan aku kepada kata-kata Winnie the Pooh kepada Christopher Robin;

"If you live to be 100, I hope I live to be 100 minus one day, so I never have to live a day without you."

Erm ok.

Aku punya main point sebenarnya;

SHIT CERITA NI GILA SWEET. ITU JE KBYE.

Sumber: Weird Asia News

HISB: Cara paling selamat untuk "Safe Sex"


Haha ini membuat aku sedikit tergelak.
Sedikit je, tak boleh banyak.
Kalau banyak nanti orang ingat kita setuju dengan dakyah kafir.
Tapi orang kafir memang lawak dan logik.
Maafkan aku mempunya hati yang lemah dan mudah gelak dengan lawak kafir.


HISB: Ulat beluncas --> Rama-rama


Kan ke bagus kalau Eternal Sunshine of the Spotless Mind tu adalah kisah benar. Boleh aku pergi cari company nama Lacuna yang mempunyai perkhidmatan memadamkan memori. Sebab hati ini bertambah sakit bila otak melakukan trolling secara bersahaja dengan mengulang tayang segala memori manis yang aku nak lupakan sangat-sangat. Fuck you otak.




Sigh. Dan tiba-tiba terfikir kan ke bagus kalau aku seperti seekor ulat beluncas yang mengalami metamorfosis. Menunggu masa menjadi seekor rama-rama yang sangat berbeza dengan bentuk asal. Kerana dari apa aku belajar, ketika ulat beluncas di dalam kepompong, sebenarnya, keseluruhan ulat beluncas itu menjadi cair akibat dicernakan oleh enzyme yang dikeluarkan oleh ulat beluncas itu sendiri.

OK kau bayangkan ulat beluncas yang tidak berapa comel bertukar menjadi air jus. Hahaha. Air jus yang penuh dengan sel. Dan dari situ, sel itu lah mula membentuk satu hidupan yang baru, iaitu si rama-rama.

Tak pelik ke? Umpama kau mati, lepas tu reincarnate jadi benda lain. Secara logiknya kalau fikir-fikir, mesti si rama-rama tidak ingat dia pernah menjadi ulat beluncas kan? Kau bayangkan otak kau cair, lepas tu reform. Macam tak kena je kalau kau boleh ingat balik. Sebab itu aku dengan sukasukaheyhey teringin menjadi ulat beluncas yang mengalami metamorfosis.

Tetapi rupa-rupanya, setelah aku cuba mencari jawapan, mengikut kajian orang-orang pandai rama-rama boleh ingat apa dia pernah belajar ketika menjadi ulat beluncas.

Cet.

Baru ingat nak berangan jadi ulat beluncas. Lepas tu dicairkan dengan enzyme. Lepas tu jadi rama-rama. Segala memori ketika menjadi ulat beluncas yang tidak comel terpadam, dan bina hidup baru dalam bentuk rama-rama yang sangat cantik. *Sigh*

Ah kehidupan. Memang begitu. Semuanya tidak kena.

Basically apa aku nak cakap, aku tak nak ingat kau dah lah!!! Tolong la otak jangan troll aku.

Bersempena dengan entri aku yang maha rawak ini, nah gambar kalau kau kacau kepompong sampai jatuh ketika ia sarat penuh dengan cecair ulat beluncas yang belum membentuk menjadi rama-rama sepenuhnya lagi.
Selamat malam, semoga otak aku berhenti trolling aku. =)

Sumber:

HISB: Wishlist #1


Nak ni untuk harijadi ke 29 tahun ni.
Nak pakai duit sendiri, hadiah kat diri sendiri.
Bila first keluar harga dia RM600.
Sekarang ni maybe around RM400 kut.
Entah.
Semalam cari kat kinokuniya tak ada pun.
Nak.

Tak pernah rasa nak beli bag mahal ke.
Baju mahal ke.
Kasut mahal ke.
Tak pernah.

Selalu elak dari beli benda mahal-mahal.
OK except smartphone and laptop.
Kalau rosak je mesti pergi beli terus like a boss.

This time rasa macam nak hardcover ni sangat-sangat.
Nak baca sebelum tidur.

Suka gila C&H.
Suka gila.
Aku suka falsafah.
Apatah lagi kalau falsafah yang diselitkan dengan komik yang comel.
C&H banyak falsafah yang tersembunyi.

Imagine komik mengenai seorang kanak-kanak dan an imaginary friend.
Banyak maksud-maksud tersirat.

Masa kecik baca, tak faham apa.
Bila besar baru macam OH OK.

Itu yang best pasal jadi dewasa.
Banyak OH OK moments akan dirasai.

Perasaan mengetahui sesuatu adalah best.
Entah.

Bagi aku, pengetahuan is like a drug for my soul.
Tapi untuk tahu.
Kita sendiri kena tahu apa kita nak tahu.
Sebab itu aku sedikit sebanyak suka falsafah.

Aku tidak mengejar jawapan sangat.
Sebab kalau aku nak jawapan, aku boleh cari dalam Al-Quran.
Tapi aku nak tahu apa soalan aku boleh tanya untuk mendapat jawapan itu.
Sebab bila aku tahu apa soalan boleh ditanya.
Automatically aku boleh expect apa jawapan aku akan dapat.

Kalau kita tidak tahu apa soalannya.
Macam mana kita nak dapat jawapan.

Betul tak?
Sebab itu aku suka falsafah.
Falsafah banyak soalan.
Dan kadang-kadang kalau dengan cara yang betul mungkin kita boleh dapat jawapan.

Kita boleh pilih mana yang mana kita rasa betul.
Tapi perlu berhati-hati, jangan tersalah langkah.


Shit. Merapu.

OK, what I really want is

The Complete Calvin and Hobbes


Itu je.

Kbye.



HISB: Whitney Houston


OK hari itu bila aku tahu Whitney Houston meninggal, aku rasa macam erm tidak berperasaan.
Maybe masa itu aku macam don't give a fuck.

Put that aside.

Seperti biasa bila ada selebriti mati
, ramai orang akan menunjukkan reaksi sedih dengan meletak kan di status, meletakkan video-video nyanyi si WH, dan macam-macam lagi. I don't give a fuck really, kita sedih, kita tunjuk sedih. Tapi yang aku menyampah dengan orang yang mempersoalkan kenapa orang tunjukkan kesedihan terhadap selebriti tersebut dan membandingkan kenapa kita tidak bersedih sebegitu mengenai kanak-kanak yang mati kebuluran di Afrika seperti di atas. Dan selamba badak je assume, masyarakat sudah messed up?

BITCH ARE YOU FOR REAL?
TELL ME SOMETHING NEW.

Sebab nanti next time bila er, Madonna pulak mati, same shit akan jadi balik. Orang ramai bersedih.
Kau tahu apa yang berbeza, orang yang mati tu berbeza.
Kau tahu apa yang akan constant? Hujah kau yang seperti gambar di atas.

Dah lah gambar recycle. Masa Steve Jobs mati pun guna hujah sama. Bosan aku.

Ini lah realiti kehidupan. No kita bukan messed up. Kita mengikut TREND. Itu je.

Dan kau jangan ingat orang bersedih sebab selebriti mati tu hina sangat lah. Kalau aku letak gambar budak kebuluran mati pun mereka sedih lah.

Tolong lah jangan ingat orang messed up sebab orang tak nak sedih mengenai benda yang kau rasa patut sedih. Sebab hujah tu sangat tak logik. Penat lah kalau nak sedih pasal kanak-kanak Afrika mati kebuluran tiap hari.

Kau tahu apa kita patut buat?

JUST SHUT THE FUCK UP AND PERGI DERMA KAT UNICEF.

Pasal WH, orang sedih je. Tapi orang tak boleh buat apa, sebab dia tak akan hidup balik. Orang ambil iktibar. Pasal kanak-kanak Afrika ini berbeza. Mungkin ramai sudah mati, tapi yang pasti kita tahu kita boleh menyelamatkan ramai lagi dari menjadi mangsa kebuluran. Dan kau tahu caranya jika kau mencari caranya.

My point is jangan lah bandingkan kematian selebriti dengan kematian kanak-kanak kebuluran. Tak sama lah bodoh! Lepas tu nak judge. Kau ingat kau letak gambar macam tu, kau bagus 1000X dari orang lain yang letak lagu-lagu WH tu ke?Bila ada perbandingan kena sama konsep. Supaya tampak lebih adil dan saksama.

Benda bodoh macam ni buat aku rasa marah.

Sebab aku benci argument bodoh. Dah lah bodoh, lepas tu terus keluar kan satu konklusi yang macam tak kena mengena. BENCI. AKU BENCI ARGUMENT BODOH!

Kbye.


HISB: Ignorance is bliss?



"It is better to be a human being dissatisfied than a pig satisfied; better to be Socrates dissatisfied than a fool satisfied. And if the fool, or the pig, are a different opinion, it is because they only know their side of the question" ---JS Mill

Now you tell me, do you want to be a human or a pig? Knowledgeable Socrates or an ignorant fool?

But what if it's really true that being ignorant really can make you happy?

Would you sacrifice you intellectual capacity just to be truly happy?

I don't know.

Because I'm the greedy one.

I want to be all of them.
Human, pig, knowledgeable Socrates and ignorant fool.

Why?

So that I can know all the sides of the question.

Orang tamak selalu rugi.

Ye ke?

HISB: Degil

Kenapa kita manusia suka pergi ke benda-benda yang kita tahu memudaratkan kita?

Macam kau yang suka rokok.
Macam kau yang suka alkohol.
Macam kau yang suka mengumpat orang.
Macam kau yang suka menjaga tepi kain orang.
Macam kau yang suka menyebarkan fitnah.
Macam kau yang suka menganggap semua benda adalah racist.
Macam kau yang cakap buletin utama berita kotor (tetapi kau tengok jugak)
Macam kau yang menganggap semua politik adalah kotor (tetapi kau layankan jugak)

Dan macam aku yang tidak kisah berpusing-pusing macam hamster walaupun aku tahu perlakuan itu memeningkan aku. Nak cakap tiada orang cuba menyedarkan. Ada je. Banyak pulak tu.

Tapi tu lah degil.

Degil.

Dah tua bangka pun masih degil.

Masih ingat dunia akan berpusing macam aku nak, kalau aku berusaha.
Umpama bila aku mendapat tawaran ke Amerika dulu.
Mak aku bermati-matian tak nak kasi aku pergi.
Tapi hello ni aku kut, ada aku kisah kalau mak aku tak kasi?

Aku pergi.
Aku belajar jatuh bangun di sana.
Not bad right?

I mean in that particular case. Kedegilan aku memberi aku kelebihan in a way.

Tapi sekarang sifat degil itu masih ada. Dan kedegilan ini memudaratkan aku.

Kau tahu apa aku patut buat?
Aku patut sedar diri yang aku ini bukan hamster.
Aku tidak boleh berpusing-pusing dan menganggap perlakuan itu akan membawa aku ke sesuatu tempat yang akan aku anggap utopia.

Ye aku tahu semua itu. Siapa cakap aku tidak tahu?
Rational thinking is my expertise. Seriously.
Aku boleh dikatakan bijak la jugak.

Tapi tak guna bijak kalau degil.

Sebab degil tu yang akan menjadi punca kejatuhan aku.

See aku tahu.

Aku tahu semua itu. (yep redundant i know, but yeah aku tahu semua itu)

Tapi aku degil buat-buat tak tahu.

Macam kau (dan yes aku pun sama) yang degil buat-buat tak tahu bahawa jika kau melawan perintah-Nya, nerakalah tempat mu.

Fikir-fikir balik kita manusia ni, memang degil kan?

Now tell me what's the cure for degil?

Sebenarnya aku tahu jawapan dia.

Tapi aku degil, buat-buat tak tahu, sebab aku rasa masih tidak relevant.

Fuck pening lah jadi degil ni.

Sebab kita tahu kita degil, kita tahu apa solusinya, tapi kita degil, buat-buat tak tahu.

Dalam degil ada lagi degil.

Macam degil-ception!

Ok merapu.


Kbye.

HISB: How to be alone.


I'm still learning.
One thing for sure, I'll try my best.
Beautifully alone.
Yep.



"Society is afraid of alonedom, like lonely hearts are wasting away in basements, like people must have problems if, after a while, nobody is dating them. but lonely is a freedom that breaths easy and weightless and lonely is healing if you make it." TOU-FUCKING-CHE!

HISB: Ikhlas

Ada orang bertanya " Adakah berbuat satu perkara yang baik dengan niat yang tak berapa betul dikira OK?"

Contoh; Menderma untuk menunjuk-nunjuk, mendapat nama.

Aku tidak merasakan itu sebagai satu kesalahan. Niat tiada siapa yang nampak. Tiada siapa yang tahu. As long as perkara yang kau buat itu adalah baik, why not? Cuma ada seseorang membangkitkan isu ini dan membuat aku berfikir sejenak, cuba bayangkan kalau kita berterusan berfikiran sebegitu. Sekiranya kita boleh membuat sesuatu perkara baik dengan niat yang tak berapa betul, mungkin kita boleh jugak melakukan perkara yng tidak baik dengan niat yang tidak berapa betul juga!

Contoh, kita menderma kerana mahu masuk syurga! Hey kawan-kawan, I'm not saying masuk syurga is not a good thing. But come on, dalam agama kita diajar untuk berbuat kebaikan kerana ikhlas. Remember? Kerana kita mahu berbuat begitu. So imagine, jika kita dberitahu, supaya menegakkan kebenaran apa yang kita percaya dengan apa cara sekalipun termasuk membunuh,kita boleh masuk syurga. Kau faham tak apa aku cuba sampaikan? For those religious fanatics, mereka akan sanggup berbuat sedemikian.
Ye umpama suicide bombers tu.

Tapi fikir-fikir, macam lawak jugak kalau orang pergi membunuh diri dan orang lain, kerana IKHLAS?
So obviously they are doing things for all the wrong reasons.

IKHLAS.

Apa itu IKHLAS. Berbuat sesuatu tanpa mengharapkan balasan kan?

Yep, konsep dia simple. Tapi nak praktikkan agak susah aku rasa. Aku lah rasa.

Entah.

I don't give a fuck pun apa motif kau disebalik kebaikkan yang kau lakukan. As long as it's benda baik, why should I bother.Tapi kalau kau buat benda jahat (memecah belah kan masyarakat, melontarkan2 kata2 racist, menyakitkan manusia lain), for the reason yang kau ingat baik (menegakkan kebenaran, menjaga maruah) mungkin kau patut berhenti dan berfikir sejenak dan bertanya kepada diri sendiri "Adakah ini yang memang aku nak buat?"

Sebenarnya aku tulis entri ni sambil letak cermin kat depan. Hahaha. Takpe marilah kita sama-sama cerminkan diri.

HISB: Kenapa T-Rex Pupus

Sebab tangan dia pendek. Nak buat macam-macam susah. Baik pupus sahaja.


Sumber: Trex Trying

HISB: 10 Misconceptions Debunked




Very informative.
In case you are too slowpoke to realize, the first misconception is a troll.

HISB: Love can't be achieved through ambition.


Stop thinking that if you work hard enough, it will work between you and him/her.

Yeah right.

Sometimes it just doesn't work out and trying hard might probably run your life into the ground.

In other words to simplify what I learned today:

You can't force love.

HISB: You should never go to bed angry.


Sleep preserves and enhances unpleasant emotional memories


Apparently, when you go to bed angry, it enhances unpleasant emotional memories.

So I guess sleeping on a problem is not a good idea?
But I actually feel much much better after a good night sleep.

Science why do you like to contradict with what I feel?

Scumbag science. Or maybe it's just a junk science.

And I thought it's a general rule, sleep actually preserves and enhances all sort of memories.

So yeah I don't know. *shrugs* What I'm really sure is.. I love sleeping. Hehehe.

HISB: To be inspired or to be demotivated?


Satu quote yang bagi aku sangat menarik. Sangat membuat kita antara depressed atau pun "oh chill lah". Ala quote ini sangat berkaitan dengan pepatah Melayu yang berbunyi "Harimau mati meninggalkan belang, manusia mati meninggalkan nama." Sekarang cuba kau beritahu aku bagaimana kau mahu membuat diri kau diingati untuk beratus-beratus tahun? Nama-nama seperti Socrates, Hitler, Einstein pasti akan diingati kerana akan disebut berulang-ulang kali dalam pembelajaran sejarah manusia. Selama mana nama kita tertulis dalam buku sejarah, ha selama itu lah orang akan ingat kita.

Tapi bagaimana mahu membuat nama mu tersemat, diingati. Er? Bunuh president Amerika? Pergi ke mahkamah dan mendakwa si XX telah meliwat engkau? Haha sebab aku hanya fikir cara untuk nama diingati. Maksudnya, ada cara jahat. Ada cara baik. Kan? Haha.

Bagi orang macam aku, ah well, I don't want to be remembered anyways. Bukan aku ada buat apa-apa significant dalam society. Gol hidup aku menggembirakan diri sendiri, menggembirakan orang di sekeliling aku (family and TRUE friends).

Dalam erti kata lain bila aku nampak quote aku rasa macam nak gelak. Ia seolah-olah memberitahu aku segala apa yang aku buat hari ini, kalau in the future dunia meletup, they won't mean shit. In the bigger picture, it doesn't really matter, I will be forgotten one day, so I should do what I want, jangan jadi lalang, yang hanya tahu mengikut sana, mengikut sini, hidup bukan kerana mahu menjadi dikenali, disanjungi oleh benda-benda duniawi ni, hidup kerana kita tahu kita akan mati dan dilupai oleh insan-insan di muka bumi ini. Dan aku tidak menyentuh perihal afterlife, sebab aku tahu engkau tahu apa yang perlu kau tahu. Heh.

Haha aku memang pesimis begitu. Pesimis untuk menjadi orang berguna untuk orang lain (those who don't matter). Tetapi optimis dalam membuat diri aku gembira untuk diri sendiri (dan orang-orang tersayang). Beza kan?

Heee =) Selamat hari Sabtu!

HISB: Facebook & Overthinking.


Facebook is like a sitcom. A 30-minute one. Only the best things make it through. So you can see only the tiny bit (which are always the best ones) of one's life on facebook.
And of course, in the right mind,you won't update about how bone crushing self-doubts cloud your thoughts are.

Right?

Because you want to show the world what you are. It's like your online persona. " Hey everyone I am happy and likable". Bullshit facebook. Bullshit you.

That's why I prefer twitter (if you read my past posts, I used to hate twitter, because I didn't understand the concept) . But now I understand why Twitter > Facebook. It's more diverse. In what sense? More diverse in how people express their thoughts. It looks less like a sitcom. More like a matrix stuff. Hahahaha. Timeline bergerak ala-ala dalam cerita matrix tu. Penuh dengan post yang suka duka provoking.

*sigh*

Why the hell am I making an entry of what I think about FB and Twitter?

I know, I am an over-thinker. That's what I am. And trust me I am trying to break the patterns. I constantly keep reminding myself; "Thinking can't replace actions". So as for now, I will try my best to be present. Stop (constantly) regretting the past, and stop (constantly) worrying about what's gonna happen in Tommorowland.

Wish me luck? =)

HISB: Kembali.

Woosh.

Tora kembali lagi. Eh silap. Ojamoja kembali lagi!

Aku memerlukan satu platform untuk memberitahu dunia apa aku belajar.

Twitter? Ah apa sangat boleh aku sampaikan dengan 140 patah perkataan. Aku makan. Aku tidur. Aku suka. Aku duka. Same shit, different day kekdahnya.

Facebook? Aku benci Facebook. Penuh dengan manusia yang mengjengkelkan. Tah kenapa mereka berada di friend list aku pun aku kurang faham. Mungkin aku seperti kamu, suka berlakon, oh aku ramai kawan. Lihatlah, aku membuat status di facebook ramai yang menyokong. Sukanya aku. Secara tidak lansung, benda-benda seperti ini memberi aku some sort of ego boosting yang aku rasa aku tidak perlu pun sebenarnya. Rasa seperti disayangi. Rasa seperti diambil tahu. Ah facebook, mainan dunia yang aku rasa tidak penting pun dalam hidup aku. Sebab in the end, di dalam kehidupan sebenar, bila kita gembira ramai menghampiri, bila kita berduka, eh mana semua orang? Ah, dunia. Biasalah kan?

Blogger? THE BEST PLACE EVAH. Tutup je ruangan komen. Nah. Aku boleh tulis apa aku suka.Suka duka. Duka suka. Ah whatever. Apa-apa sahaja. Freedom of speech (as long as aku tidak menyentuh isu-isu sensitiviti MELEIS dan seangkatan dengannya, no worries MELEIS, kalau aku kacau sensitiviti kau pun, aku akan buat ayat kau pun susah nak faham, sebab mengikut kata survey, MELEIS tidak suka membaca benda-benda yang complex. Heh.)

Kalau kau nak kutuk aku. Kutuk belakang-belakang. Jangan sampai aku tahu. Aku menulis di blog sebagai ekspresi diri. Ala macam kau ekspres diri guna muzik. Guna seni. Guna politik? Guna apa-apa.

So apa patut aku cerita ceriti. Erm. Nothing comes in mind so far. Padahal sebenarnya dalam otak aku ini ada macam some sort of string theory going on aka serabut gila babi. Nak surf-surf wikipedia pun susah, sebab sekarang major informational websites tengah memblack out kan diri, sebagai tanda protest terhadap SOPA.

Apa itu SOPA?

Stop Online Piracy Act.

Apa guna dia? Erm imagine macam ni lah. Kalau bill itu ditukarkan sebagai undang-undang di USA, kita boleh lah cakap bye bye kat 4chan, 9gag, wikipedia, reddit, I Can Has Cheezburger atau apa-apa website yang kita selalu kunjungi for LULZ. Kenapa? Ye lah kau ingat gambar yang mereka share tu hak mereka ke? Muzik yang mereka share itu? Informasi? Apa-apa pun. Dah kata share, nampak sangat benda itu pada asalnya adalah hak orang lain. Kan?

Kalau undang-undang itu benar- benar di keluarkan, tak ke macam haram. Macam mana kita nak bergelak ketawa secara sukasukaheyhey. Zaman makin maju. Nak bergelak ketawa secara free di dalam dunia internet yang sepatutnya FREE DAN OPEN, pun boleh masuk penjara tahu. Tahukah anda UN menobatkan internet sebagai satu hak asasi manusia. Yes, macam freedom of speech dan access to clean water. So apa SOPA BUAT NI? Menarik hak asasi manusia sesuka hati?

Well aku harap kerajaan Amerika tak perlu lah nak berlagak macam kerajaan China sangat. Relax lah der. Aku nak belajar banyak benda kut. Jangan lah sekat orang-orang macam aku please. Kitaorang just nak stimulate kan sel-sel otak kitaorang secara fun.

So fuck SOPA. And you too should fuck SOPA.